T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / ŞİŞLİ - Nişantaşı Anadolu Lisesi

Tarihçe

 

NİŞANTAŞI ANADOLU LİSESİ

 

Nişantaşı Anadolu Lisesinin temelleri 1849 yılında, Beyoğlu Bursa Sokağında  Lord Stantford Redcliffe' in  eşi Lady Stratford REDCLİFFE'in bir kız okulu açmasıyla atılmıştır.İstiklal Caddesi üzerinde İngilizce eğitim veren Kız Lisesi'ne her milletten kız öğrenciler alınmakta ancak dili İngilizce idi. Bu durum Sultan Abdülmecid tarafından takdir görmüş ve böyle bir okulun açılması üzerine , Beyoğlu'nda bulunan bina Sultan Abdülmecid tarafından Lady Redcliffe'e hediye edilmiştir.Kırım Savaşı nedeniyle bir süre kapalı kalan okul 1881 de tekrar eğitime başlamıştır.Öğrenci sayısının 200'e ulaştığı okul bir süre sonra ,İstanbul'daki yabancıların ve özellikle İngiliz topluluğu mensuplarının çocuklarına sağlıklı bir eğitim vermek amacıyla çalışmalara başlanmıştır. 1905 yılında İngiltere'den bir müdür ve müdür yardımcısı getirilerek, Beyoğlu'nda bir Boys School kurulmuştur. Fransızca ve Türkçe öğretmenleri de İstanbul'dan temin edilerek, eğitim ve öğretime başlayan okul, İngiltere Kraliyet Devleti Başkonsolosu Sayın Waugh tarafından Galata civarında Kuledibi semtinde kurulmuştur.  Burada kurulan okul Englısh Hıgh School Boys adıyla eğitim vermeye başlamıştır.

Okulda ilk yıl on dokuzu İngiliz on ikisi'de diğer milletlerden olmak üzere otuz bir öğrenci vardı.  İngiliz öğretmenlerinin yanında Türk öğretmenler tarafından da ders verilen okula Sultan II ABDÜLHAMİT tarafından İngiliz Büyükelçiliği'ne Firuzağa'da bir arsa hediye edilmiştir. O günün koşullarında bu arazinin okul için uygun olmadığı anlaşılınca buradaki arazinin satılmasına karar verilerek 12 Nisan 1911'de, Sultan 5. Mehmet Reşat tarafından Teşvikiye'de üzerinde beş katlı ahşap bina bulunan şimdiki yeri yalnız okul olarak kullanmak şartıyla tahsis etmiştir.

1912 yılında yeni yerinde eğitime başlayan okul 1920 yılında çıkan yangınla harap olmuş, yapılan tadilat esnasında mali açıdan büyük zorlukla karşılaşılmıştır. Okul, 1930 yılına kadar Mütevelli Heyeti Başkanı Sayın WHITTHALL tarafından yönetilmiştir.3 Mart 1924' teki Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile Türkiye Cumhuriyeti Devleti denetimine geçen okul, 21 Kasım 1946 tarihinde yapılan Tüzük değişikliği ile okulların yönetimi İstanbul'da yaşayan İngiliz Vatandaşlarının oluşturduğu İngiliz Cemiyeti A.Ş'ye verilmiştir.

İkinci Dünya Savaşından sonra okulun yatılı ve gündüzlü olarak eğitim ve öğretime devam etmesi okuldaki öğrenci sayısının artmasına neden olmuş bu durum da ek bina ihtiyacını ortaya çıkarmıştır.1951 yılında okul, "Lise" statüsünü kazanmıştır. Ek bina inşaatı için 1955 yılında izin alınmış böylece Lozan Anlaşmasından sonra kendini genişleten ilkokul English Boys High School olmuştur. Ancak maddi güçlükler nedeniyle 1966-1969 yılları arasında bu statüsünden vazgeçmek zorunda kalmıştır.24 Ekim 1971'de İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, eşi Westminster dükü Philip ve kızı Prenses Anne okulu ziyaret etmişlerdir.

İngiliz okullarının bir geleneği olan "gentlemen" yetiştirme anlayışının bir uzantısı olan okul , İngiltere Başkonsolosluğu tarafından 1973'ten itibaren yapılan tüm maddi destek çağrılarına  rağmen, süren maddi imkansızlıklar nedeniyle ,1 Ekim 1979 tarihinde Milli Eğitim Bakanı Necdet UĞUR  ile İngiltere Büyükelçisi Derek DODSON  arasında imzalanan bir protokolle Milli Eğitim Bakanlığına devredilmiş ve NİŞANTAŞI ANADOLU LİSESİ adını almıştır.

            Kurulduğu günden bugüne Türkiye başbakanlarından Sayın Suat Hayri Ürgüplü olmak üzere çok sayıda milletvekili, büyükelçi, siyasetçi, akademisyen, sanatçı, girişimciler yetiştirmiştir. Okulumuz eğitimde göstermiş olduğu başarılarından dolayı ülkemizin seçkin Anadolu Liseleri arasında yer almaktadır.

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 10.12.2012 - Güncelleme: 03.12.2019 10:07 - Görüntülenme: 15381
  Beğen | 10  kişi beğendi